Behandling af smerter i ryggen

Måske kender du det: når ryggen gør ondt medfører det ofte også mange andre problemer, mindre energi, svært ved at passe sit arbejde og fritidsaktiviteter. Hverdagsaktiviteter som at stige ud af bilen, eller løfte sit barn, handle ind, gøre rent, eller for den sags skyld få en god nats søvn kan være umuligt eller svært. Derfor er vigtigt at få afhjulpet dine smerter så godt som muligt, så din livskvalitet bliver bedre.

Rygsmerter opstår sjældent på grund af en enkelt overbelastning, men ofte som en konsekvens af en række uhensigtsmæssige belastninger, som kan medføre fastlåste led og spændte muskler i ryggen. I mange tilfælde kan det dog være en simpel forkert bevægelse som til sidst får bægeret til at flyde over og udløser rygsmerter. På lang sigt kan uhensigtsmæssige belastninger af ryggen medføre slidgigt og i nogle tilfælde diskusprolaps.

Så selv om du ikke har rygsmerter lige nu kan din ryg godt være belastet alligevel. Du kan prøve at teste din ryg for at se om den er i god form.

Hvordan ved jeg om min ryg er i god form?

 1. GOD KROPSHOLDNING:
  En sund og stærk ryg kan nemt opretholde en god holdning. En dårlig foroverbøjet kropsholdning er skidt, ikke kun for ryggens led og muskler, men bl.a. også for din vejrtrækning.

 2. GOD BEVÆGELSESFRIHED
  God bevægelsesfrihed betyder at du nemt og ubesværet kan bevæge dig og ikke oplever stivhed og begrænset bevægelighed f.eks. når du skal samle noget op fra gulvet, støvsuge, eller rejse dig op fra en stol. 

 3. RANGE OF MOTION
  Range of motion er et mål for hvor godt du kan bevæge dig. Prøv at tjekke om din bevægelighed er god, kan du f.eks.

  – Dreje din hage ud til din skulder?
  – Se loftet hvis du bøjer nakken forsigtigt bagover?
  – Nå gulvet med fingerspidserne når du bukker dig forover, med strakte knæ?
  – Nå dine knæ, når du bukker sidelæns med armene hængende ned langs siden?

  Nedsat bevægelighed kan være et tegn på at din rygsøjle ikke bevæger sig optimalt, det kan kiropraktisk behandling og øvelser ofte forbedre.

 4. UDHOLDENHED OG PRÆSTATIONSEVNE.
  En sund og stærk ryg kan sagtens klare en dag i haven eller en hovedrengøring, uden at man dagen efter har udtalte rygsmerter og stivhed. Let ømhed efter fysisk arbejde er helt normalt, men det er stærke smerter i nakken og ryggen ikke. 

Forebyg rygsmerter

Selvom din ryg ikke gør ondt, betyder det ikke at den nødvendigvis er velfungerende. Er du i tvivl om din ryg er i god form, så kontakt en kiropraktor, som kan undersøge dig og give dig gode råd og vejledning. Oplever du allerede rygsmerter er der god sandsynlighed for at kiropraktisk behandling kan hjælpe dig. Hos Kiropraktorhuset Hillerød får du en grundig undersøgelse og svar på hvad dine rygsmerter skyldes og hvordan de kan afhjælpes.

5 tips til en sund og stærk ryg

 • Vær opmærksom på din kropsholdning, uanset om du sidder, ligger, står eller er i bevægelse. Husk at skifte stilling ofte, uanset om du sidder på kontoret eller er i haven. 
 • Fysisk træning af dine muskler, særligt de stabiliserende muskler, er vigtigt. 
 • Træn din mobilitet/bevægelighed dagligt, pas ligeså godt på din ryg som på dine tænder, tænk forebyggende. 
 • Spis sundt og drik meget vand, så får dine muskler, led, knogler og discus (bruskskiverne mellem ryghvirvlerne) den næring de har brug for. 
 • Husk dagligt at tage gode dybe vejrtrækninger, det afspænder og afstresser kroppen og ilter blodet.